Over de voorstelling
Lezingen waren de afgelopen seizoenen een neven-activiteit en werden deze georganiseerd buiten onze programmering om, maar door het succes hiervan hebben we besloten om de lezingen toe te voegen aan onze officiële programmering.
ENTREE
Helaas moeten we gezien de kosten wel een (kleine) bijdrage vragen voor het bijwonen van de lezingen. Deze bedraagt EUR 5,00 per lezing en dient bij aanvang afgerekend te worden. Dit kan per pin of contant. Vooraf tickets kopen is niet mogelijk, wel stellen we het op prijs uw aanmelding van te voren te ontvangen. Dit kan door een mail te sturen aan lezingen@decolle.nl met daarin de lezing waarvoor u zich wilt aanmelden.
Ook dit seizoen zijn we er weer in geslaagd om gerenommeerde sprekers te strikken om College Tour achtige sfeer over actuele onderwerpen te komen spreken en zich, soms kritisch, te laten bevragen door de zaal.
Gerben Feitsma: Burgemeester van Kollumerland tijdens de Tweede Wereldoorlog
Hoe was het voor een NSB er om burgemeester in oorlogstijd te zijn. ? Op 1 september 1941 kreeg de gemeente Kollumerland een nationaal socialist als burgemeester in de persoon van Gerben Feitsma, een hereboer, die eerder raadslid in dezelfde gemeente was geweest voor een andere partij.
Hoe is hij NSB-er geworden ? En hoe gaf hij vorm aan zijn burgemeesterschap? Wat was de rol van zijn veel bekendere broer, de beruchte NSB-er mr J. Feitsma , procureur-generaal ( bedenker van het bordje “Voor Joden Verboden” ) bij het Amsterdamse- en tijdelijk ook het Leeuwarder- gerechtshof.
De interviewer deze keer is Sytze Faber , oud-journalist en oud-politicus van de ARP en fusiepartij CDA.
Dr. O. Vries
Oebele Vries (Westergeest, 1947) studeerde geschiedenis met bijvak Oudfries aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar hij in 1986 promoveerde. Van 1974 tot 1978 was hij als onderzoeker in dienst van ZWO gedetacheerd bij eerst het Frysk Ynstitút van de RUG (uitgave Oudfriese oorkonden) en daarna het Instituut voor Geschiedenis van de RUG (project Bureaucratisering. Ambtenaren en openbaar bestuur in Nederland). In 1978 volgde aanstelling tot wetenschappelijk medewerker/universitair docent voor Oudfries (later ook Friese geschiedenis) bij het Frysk Ynstitút/Opleiding Friese Taal en Cultuur, ook weer aan de RUG (tot pensionering in 2012). Daarna gastonderzoeker, eerst nog bij de Opleiding Friese Taal en Cultuur en sinds 2014 bij de Fryske Akademy.
Publicaties van zijn hand zijn verschenen op het terrein van de Nederlandse en vooral Friese geschiedenis (in het bijzonder over de late middeleeuwen en de 16e eeuw, maar ook over latere tijd), de Oudfriese filologie en de Friese rechtsgeschiedenis.
In 2009 kreeg hij voor zijn hele oeuvre de Joast Halbertsmapriis van de provincie Fryslân toegekend.