Over de voorstelling
Lezingen waren de afgelopen seizoenen een neven-activiteit en werden deze georganiseerd buiten onze programmering om, maar door het succes hiervan hebben we besloten om de lezingen toe te voegen aan onze officiële programmering.
ENTREE
Helaas moeten we gezien de kosten wel een (kleine) bijdrage vragen voor het bijwonen van de lezingen. Deze bedraagt EUR 5,00 per lezing en dient bij aanvang afgerekend te worden. Dit kan per pin of contant. Vooraf tickets kopen is niet mogelijk, wel stellen we het op prijs uw aanmelding van te voren te ontvangen. Dit kan door een mail te sturen aan lezingen@decolle.nl met daarin de lezing waarvoor u zich wilt aanmelden.
Ook dit seizoen zijn we er weer in geslaagd om gerenommeerde sprekers te strikken om College Tour achtige sfeer over actuele onderwerpen te komen spreken en zich, soms kritisch, te laten bevragen door de zaal.
8 jaar rector Rijks Universiteit Groningen en de TOP2000
De TOP2000, wie luistert hier in de periode tussen kerst en Oudjaarsdag niet naar? Prof. dr. Elmer Sterken vertelt over zijn werk aan de RUG en over de onderzoeken welke hij gedaan heeft naar de TOP2000. Welke nummers zijn blijvers en welke zakken langzaam weg en hoe werkt dit eigenlijk psychologisch gezien?
Het gevoel van nostalgie was een belangrijk onderzoekspunt voor professor Elmer Sterken. Volgens Sterken is dat terug te leiden naar het zogenaamde ‘achterbankgevoel’. “Muziek die je luistert tussen je 15e en 25e, blijf je vaak de rest van je leven de beste muziek vinden”, zegt hij. “In de psychologie is dat een bekend fenomeen.”
“Wat nu gebeurt is interessant: een groot deel van de eerste generatie stemmers stemt niet meer, blijkt uit de data van Goris”, zegt Sterken. “Hun kinderen hebben dat overgenomen. En surprise, surprise: die stemmen ongeveer op dezelfde liedjes.”
“Zij waren het die op de achterbank zaten toen papa of mama met Queen of Boudewijn de Groot meezongen. Deze generatie is zo op hun beurt weer opgegroeid met de muziek van hun ouders. Het collectieve geheugen krijgt daarmee een andere dynamiek.”